Beeldende Kunst

Vrouw zonder borsten

Vormgeven aan het plastiek

Omdat er vaak een figuurvorm gemaakt wordt, volgt hier een beknopte werkwijze van een stilistische te boetseren plastiek langs 1 enkele metaalbuis (voor het hoofd en armen zijn enkele ijzerdraden door de buis getrokken).

Er wordt nu eerst bepaald wat de voorkant gaat worden, gezien vanuit de manier waarin het metaalwerk in het cement is gezet. Vanuit deze voorkant begint de opbouw van de plastiek.

Het bovenlijf en onderlijf van het plastiek boetseren

Als eerste worden de schouders bovenaan de metaalbuis uitgezet, waarna de heuplijn volgt. Hiertussen wordt de rest van het bovenlijf gevormd zoals taille – en borstlijn. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat aan beide kanten hetzelfde gewicht komt. Dit gebeurd door goed doorgeknede bollen klei doormidden te snijden, waardoor er 2 gelijke stukken ontstaan. Het is zaak om de stukken klei goed aan elkaar te boetseren, zodat er een homogene massa ontstaat.

Hierna volgt de beenpartij, lange uitgerolde kleislierten, welke aansluiten aan de heuplijn.

Nu wordt het werk een halve slag gedraaid en komen bij de achterkant, waar de bilpartij met aansluitend de bovenbenen worden uitgezet. De rug wordt bijgewerkt, waarbij de schouderbladen (2 gelijke druppels klei) niet worden vergeten, evenals de ruggengraat.

Terug naar de voorkant worden de borsten, buik en bovenbenen verder uitgewerkt, waarna het beeldwerk een kwartslag wordt gedraaid tot de zijkant. Van deze kant wordt het zijaanzicht verder uitgewerkt, zoals de ruglijn, borst- en buikdikte en bilpartij.

Als het lijf min of meer naar tevredenheid is uitgewerkt kunnen de armen aangezet worden, 2 gelijke uitgerolde stukken klei waar al iets vorm aan is gegeven. Maak daarbij de schouderaanzet wel goed vochtig en boetseer de armen aan het lijf. Wanneer de armen van het lichaam afstaan is het raadzaam om de ijzerdraad te laten zitten, als de armen tegen het lijf aan komen kan het ijzerdraad evt. verwijderd worden.

Plastiek boetseren in de praktijk:

Basismodel voor een plastiek maken

Vormgeven aan het plastiek – Deel 1

Vormgeven aan het plastiek – Deel 2

Drogen van het plastiek & tips voor het boetseren van een plastiek