Beeldende Kunst

Vrouw zonder borsten

Vormgeven aan het plastiek 2

Voor de kop wordt de ijzerdraad tot een bolletje gedraaid en met een klein stukje aluminiumfolie en tape omwikkeld. 

Kneed een bol klei goed door, maak het met de vuist wat platter en leg het over de aluminium bol. Boetseer de klei goed aan tot een gladde eenheid en vorm het gelijktijdig tot een zgn. eivorm. Plaats evt. een klein bolletje onderaan de kin zodat deze wat meer vorm krijgt en werk de overtollige klei naar beneden voor de hals. Ook hier moet de klei goed aangeboetseerd worden, zodat de hals één wordt met het lijf.

Laat verder de fantasie de vrije loop. Met betrekking tot de kop: zet er een hoed of haar op of maak een geheel andere vorm van de kop, maar zorg ervoor dat het wel tot verhouding van het beeldwerk blijft.

De rest van het plastiek boetseren

Ga daarna ook verder met de rest van het lijf: Wanneer het beeldwerk bv. kleding nodig heeft, boetseer dit dan aan met dunne sliertjes klei om de kleding aan te geven. Het is n.l. niet de bedoeling dat het beeld daadwerkelijk kleding aankrijgt, maar dat het boetseerwerk suggereert dat er kleding gedragen wordt.

Wanneer de buik- en borstpartij dikker wordt gemaakt zullen schouders, bovenbenen e.d. weer aangepast moeten worden. Pas als alles tot elkaar in verhouding is zal de plastiek klaar zijn.

Plastiek boetseren in de praktijk:

Basismodel voor een plastiek maken

Vormgeven aan het plastiek – Deel 1

Vormgeven aan het plastiek – Deel 2

Drogen van het plastiek & tips voor het boetseren van een plastiek