Beeldende Kunst

Vrouw zonder borsten

Drogen van het plastiek

Als de plastiek volledig naar zin is geboetseerd moet deze nu echt goed te drogen worden gezet, minimaal 1 á 2 weken, evt. in de buurt van een warmtebron.

Pas na deze volledige droging kan begonnen worden met het vervolmaken van het kunstwerk. Dat houdt in: wegsnijden en -schrapen, vijlen, schuren, polijsten ed. van het werk om daarmee het ‘lijnenspel’ te accentueren en kleine oneffenheden te verwijderen.

De plastiek is hierna klaar om verder bewerkt te worden.

Tips bij het boetseren van een plastiek

Plastieken zijn ruimtelijke werken zodat de beeldwerken van alle kanten bekeken worden en ze er dus ook van alle kanten perfect uit dienen te zien. Dat houdt o.m. in dat tijdens het boetseren de plastiek vanuit alle oogpunten moet worden bekeken en bewerkt, soms kan een draaischijf daarbij helpen.

Het is goed om af en toe wat ‘rust’ in te lassen, soms is het beter om het werk een paar dagen te laten drogen zodat ook de binnenlaag droog en hard wordt. Wanneer er weer verder geboetseerd wordt is het een kwestie van de droge ondergrond een beetje vochtig maken, de ‘verse’ klei goed doorkneden, op het werk aanzetten en rondom goed en stevig aanboetseren.

Plastiek boetseren in de praktijk:

Basismodel voor een plastiek maken

Vormgeven aan het plastiek – Deel 1

Vormgeven aan het plastiek – Deel 2

Drogen van het plastiek & tips voor het boetseren van een plastiek