Beeldende Kunst

Boetseercursus

In september 2000 ben ik gestart met EM’s boetseeratelier, waar ik cursussen boetseren geef  in het maken van plastieken; massief geboetseerde beeldwerken van synthetische klei.

De plastieken worden vervaardigd van zachte, vochtige kneedbare klei en opbouwend bewerkt. In dit geval wordt tijdens de cursus boetseren uitsluitend gewerkt met synthetische klei, welke zelfhardend en zelfdrogend is (dus zonder oven!), om een zo massief mogelijk beeld te creëren.

Als u interesse heeft in de cursus boetseren dan kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Cursus boetseren: zo ontspannnen mogelijk het boetseren onder de knie krijgen

In de cursus boetseren wordt, onder begeleiding, individueel aan een ‘plastiek’ gewerkt. Naar eigen inzicht maakt men een boetseerwerk, al dan niet met een voorbeeld van foto, plaatje of tekening. Waarbij dus iedereen vrij is om te boetseren wat men wil, mits dit natuurlijk ook technisch mogelijk is. Ga naar de Gallery voor ideeën en/of voorbeelden van plastieken.

Tijdens de cursus boetseren komen alle facetten van het maken van een plastiek aan bod, te weten: boetseren, schuren, polijsten en beschilderen van het beeldwerk. Bij het beschilderen kunnen verschillende technieken worden toegepast, de verven welke worden gebruikt zijn altijd op acrylbasis.

Door de individuele basis van de cursus boetseren is het voor een ieder gemakkelijk om het eigen tempo te bepalen en ‘in te stromen’ op een zelf gekozen moment.

Cursus boetseren in de praktijk

De cursus boetseren bestaat uit boetseerlessen waarin het boetseren van plastieken wordt uitgelegd en in de praktijk gebracht. Vanuit een draadframe en/of metaalbuis, veelal gestort in een cementmengsel, worden de plastieken van onderaan opgebouwd. Zonder gebruik van vulmaterialen wordt het beeldwerk vervolgens zo massief mogelijk opgeboetseerd en natuurlijk gedroogd (geen oven).

Vervolgens wordt tijdens de cursus boetseren het plastiek gevijld, geschuurd en gepolijst. Pas als het volledig naar wens is en gedroogd is, wordt het plastiek voorzien van een cementcoating. Hierdoor wordt het beeldwerk sterker en beter beschilderbaar.

De volgende stap is het beschilderen van het beeldwerk. De verven die tijdens de cursus boetseren worden gebruikt zijn altijd op acrylbasis, uitgezonderd van de lakken die gebruikt worden voor de afwerking  Als afwerklaag wordt doorgaans volstaan met een matte of glanzende spuitlak, of een met de kwast handmatig aangebrachte laklaag.

Informatie over de cursus boetseren

De groepen voor de cursus boetseren bestaan uit maximaal 5 personen per les, bij minimaal 3 personen kan een nieuwe groep gevormd worden.

Daarbij is de tijdsduur van de cursus boetseren per persoon altijd geheel afhankelijk van het beeldwerk dat men gaat boetseren of het meervoud hiervan.

Waar?

De cursus boetseren wordt gegeven in Akersloot, gemeente Castricum.

Wanneer?

Het cursusseizoen :    september t/m mei.

Cursusdagen :            dinsdag, woensdag  en/of  donderdag

Lestijden :                   ‘s morgens ;  9.15 – 11.30 uur !          en/of            ‘s avonds ;  19.15 – 21.30 uur !

 

Per 1 januari 2019 worden er geen cursussen meer gegeven.

Heeft U interesse in de cursus boetseren of wilt U meer informatie?  Neem dan contact op.