Beeldende Kunst

Vrouw zonder borsten

Basismodel voor een plastiek maken

Na het bestuderen van het model, foto of tekeningetje wordt er een ‘plan van aanpak’ gemaakt.

Dit houdt kortweg in dat er bedacht wordt om d.m.v. een ijzerdraadframe en/of een metaalbuis de basis te leggen om een plastiek te gaan boetseren. Ondanks dat de plastieken ‘massief’ worden opgebouwd is er altijd een kleine basis nodig in de vorm van een draad of buis, omdat de synthetische klei een soort van steun behoeft. Als tijdens het boetseren blijkt dat een ijzerdraad niet nodig is, luidt mijn devies altijd om het teveel aan draad weg te knippen, daar dit anders het boetseerwerk in de weg zal staan.

Na de globale vorm wordt deze met schilderstape strak omwikkeld en volgt het eerste laagje klei. Dit (goed doorknede) laagje is belangrijk omdat hier alle volgende boetseerlagen aan komen te hangen. Het is dus ook belangrijk om dit eerst te laten drogen alvorens men met boetseren gaat beginnen.

Het basismodel wordt vervolgens in een cementmengsel vastgezet, en heeft een aantal dagen nodig om te drogen. Na een paar dagen kan het model met cementblok uit de ‘bekisting’ worden gehaald en is het klaar om met het boetseerwerk te beginnen.

Plastiek boetseren in de praktijk:

1. Basismodel voor een plastiek maken

2. Vormgeven aan het plastiek – Deel 1

3. Vormgeven aan het plastiek – Deel 2

4. Drogen van het plastiek & tips voor het boetseren van een plastiek